کاربرد ترانزیستور ماسفت چیست ؟

کاربرد ترانزیستور ماسفت

کاربرد ترانزیستور ماسفت شامل استفاده در مدارات الکتریکی مختلف می باشد. این مجموعه برای ساخت تجهیزات الکترونیکی مختلف به کار می رود.

ترانزیستورها به طور کلی، قطعه نیمه رسانایی می باشند که متشکل از سه لایه نیمه رسانا می باشد. این لایه ها ممکن است از نوع N یا P باشند. این قطعات با هدف تقویت کننده های سیگنال های الکتریکی و سوئیچ های الکتریکی به کار می روند. در واقع ترانزیستورها قادرند یک سیگنال کوچک را تقویت نمایند و مدار را باز و بسته کنند.

انواع ترانزیستور مقاوم و با راندمان بالا را از فروشگاه سیلور الکترونیک خریداری کنید تا شاهد عملکرد بسیار خوب آنها باشید. یکی از ترانزیستورهایی که می خواهیم درباره آن صحبت کنیم، ترانزیستور ماسفت می باشند.

تعریف ماسفت به زبان ساده

کاربرد ترانزیستور ماسفت بسیار مهم می باشد. ماسفت، یک قطعه با سه پایه می باشد که قادر به ارائه کاربرد سوئیچ و تقویت کننده می باشد. در صورتیکه ولتاژ کمی به گیت وارد شود، پایه های درین و سورس به همدیگر وصل می شوند و جریان بالایی بین آنها برقرار می گردد. این دستگاه به صورت یک کنترل کننده ولتاژ است.

کاربرد ترانزیستور ماسفت
کاربرد ترانزیستور ماسفت

انواع ماسفت

MOSFET، در چندین نوع وجود دارند که از هر یک از آنها در موارد خاصی استفاده می کنند. برخی از انواع این قطعات عبارتند از:

مطالب مفید :  تعریف ولتاژ و جریان و مقاومت

p-chanel: در این قطعات، سورس به پایه منفی منبع تغذیه متصل می شود. به منظور روشن نمودن بایستی ولتاژ گیت را زیاد کرد و در زمان خاموش کردن گیت را بایستی به پایه منفی منبع تغذیه متصل نمود. کاربرد ترانزیستور ماسفت در انواع گوناگون به شکل متفاوتی می باشد.

n-chanel: در این ماسفت، سورس را بایستی به پایه مثبت وصل کرد. در هنگام روشن کردن، ولتاژ گیت بایستی به صفر نزدیک شود. در واقع باید اول به منبع تغذیه وصل شود و برای خاموش نمودن گیت را به منبع تغذیه مثبت متصل نمود.

Depletion: این نوع از ماسفت ها به نگهداری اتصال ها به صورت قطع می پردازند و هنگامی که ولتاژی به گیت ورود می کند، سبب ایجاد اتصال میان درین و سورس می شود.

Logic level: این ترانزیستور، کاربردی مقابل depletion دارد. بدین ترتیب که اتصال را ایجاد می کنند تا هنگامی که ولتاژی به گیت ورود کند.

کاربرد ترانزیستور ماسفت و کار اصلی ماسفت

این قطعه در صنعت الکتریک و الکترونیک دارای کاربردهای مختلفی می باشد. بعضی از کاربردهای این قطعه شامل موارد زیر است:

  • ماسفت برای سوئیچینگ و تقویت سیگنال الکترونیکی در تجهیزات الکتریکی به کار می رود.
  • این قطعه در نقش یک اینورتر می باشد.
  • این قطعه برای مدار دیجیتال کاربردی است.
  • ماسفت در نقش یک تقویت کننده فرکانس به کار می رود.
  • از این قطعه می توان در نقش یک عنصر پسیو مثل مقاومت، خازن و سلف استفاده نمود.
  • این قطعه می تواند در درایو موتور DC براشلس به کار رود.
  • این قطعه برای افزایش سرعت سوئیچینگ برتر در آی سی دیجیتال مثل میکروکنترلر و میکروپروسسور به کار می رود.
  • یک کاربرد ترانزیستور ماسفت ، استفاده در منبع تغذیه سوئیچینگ می باشد.
  • امکان استفاده از این قطعه در رله الکترونیکی DC وجود دارد.
مطالب مفید :  قطعات الکترونیک اکتیو و پسیو چیست؟

تفاوت ترانزیستور ماسفت با دیگر ترانزیستورها در چه مواردی است؟

ماسفت نسبت به ترانزیستورهای دو قطبی، امپدانس ورودی بزرگی دارد و جریان ورودی آن معمولاً صفر می باشد. به همین علت همه سیگنال ورودی به خروجی مدار انتقال پیدا می کند و به منظور کنترل جریان بار، جریانی از منبع را نمی گیرد که این مسئله سبب کاهش توان مصرفی و افزایش پاسخ فرکانس و به حداکثر رسیدن راندمان ماسفت ها در مقایسه با دیگر ترانزیستورها می گردد.

تست سلامت ترانزیستور ماسفت

برای هر یک از انواع کاربرد ترانزیستور ماسفت باید از ترانزیستور سالم و باکیفیت استفاده نمود. یکی از دلایلی که توصیه می کنیم انواع قطعات الکترونیکی مانند خازن، آی سی، مقاومت، دیود، سنسور، کانکتور و …. را از فروشگاه سیلور الکترونیک خریداری کنید این است که از سلامت و کیفیت این قطعات آسوده خاطر باشید.

به منظور تست ماسفت از مولتی متر استفاده کنید. مراحل کار را بررسی می کنیم:

  • ماسفت بایستی در وضعیت خاموش باشد. به منظور اطمینان از خاموش شدن ماسفت هر سه پایه ترانزیستور ماسفت را به صورت اتصال کوتاه در می آوریم.
  • پراب های مولتی متر باید به پایه های درین و سورس ترانزیستور ماسفت وصل شود. بعد از آن بایستی به جابه جایی پراب ها اقدام نمود.
  • اگر ماسفت ها سالم باشند، مولتی متر بایستی در یک حالت میزان اهم را نمایش دهد و در حالت دیگر OL را نمایش دهد.
  • اگر مولتی متر هر دو وضعیت را میزان یا OL نمایش دهد، یعنی ترانزیستور سالم نمی باشد.
کاربرد ترانزیستور ماسفت
کاربرد ترانزیستور ماسفت

مزایا و معایب ماسفت چیست؟

کاربرد ترانزیستور ماسفت به سبب مزایایی که دارد، مورد توجه قرار گرفته است. مزایای ماسفت شامل کارایی با بالاترین راندمان در ولتاژهای پایین و امپدانس ورودی بالا و سرعت سوئیچینگ بالا به سبب فقدان جریان گیت می باشد.

مطالب مفید :  ترانزیستور چیست و چه کاربردی دارد؟

یکی از معایب ماسفت ها این است که ماسفت ها به سبب لایه نازک اکسیدی در مقابل بارهای الکترواستاتیکی صدمه پذیرند. مشکل دیگر این است که ولتاژ اضافه بار سبب ناپایداری ماسفت ها می گردد.

بررسی دیگر کاربرد ترانزیستور ماسفت

علاوه بر موارد نامبرده شده، ماسفت ها دارای کارایی دیگری هستند. این قطعات می توانند برای کنترل نور خیابان با شدت خودکار، جفت شدن با میکروکنترلر، کاربردهای رادیویی کنترل شده، کنترل گشتاور و سرعت موتور و … به کار روند. ماسفت ها در نقش یک المان مدار غیرفعال به کار می روند. ماسفت های قدرتی برای تنظیم موتورهای DC به کار می روند. این قطعات در فضاهای کنترل صنعتی و روباتیک و در طراحی مدار چاپر به کار می رود.

سخن پایانی

ترانزیستور اثر میدانی نیمه رسانای اکسید فلز یا ماسفت، دارای مقاومت گیت ورودی بزرگی می باشد و جریان گذرنده از کانال میان سورس و درین به کمک ولتاژ گیت تحت کنترل می باشد. به سبب امپدانس ورودی و بهره حداکثری، در صورتیکه ماسفت ها به درستی حفاظت نشوند توسط الکتریسته ساکن به آسانی صدمه می بینند. کاربرد ترانزیستور ماسفت در مدارات الکترونیکی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. ماسفت ها برای بهره گیری در نقش کلیدهای الکترونیکی یا تقویت کننده های سورس مشترک، بهترین انتخاب است. چرا که مصرف توان آنها پایین می باشد.

تشکر از شما
مهرداد
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *